Persmateriaal

Biografieën Musici

Bauwien van der Meer (sopraan) is derde generatie musicus. Haar grootvader Piet en moeder Lily Maclaine Pont werkten als violist in het Radio Filharmonisch Orkest; haar grootmoeder Cornelia Bijl de Vroe studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium bij Sem Dresden. Bauwiens vader was pianist Bauke van der Meer, 25 jaar lang repetitor bij de Nederlandse Opera. Haar reiswieg stond op het zijtoneel van de Staddschouwburg te Amsterdam. Bauwien studeerde aan het Koninklijk Conservatorium bij Sasja Hunnego, na haar studie Kunstgeschiedenis te hebben afgerond. Haar Master diploma behaalde ze aan de Nieuwe Opera Academie. Ze studeerde af met Alcina (titelrol) van Händel. Sinds enkele jaren wordt Bauwien van der Meer gecoached door Margreet Honig. Voor deelname aan de postmasteropleiding voor hedendaagse vocale muziek van het VocaalLAB(nu Silbersee) kreeg ze een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Met dit ensemble heeft ze talloze wereldpremières gezongen en bijzondere muziektheaterproducties gemaakt, in binnen- en buitenland. De afgelopen drie jaar maakte Bauwien deel uit van het experimentele makerscollectief van het Kameroperahuis, waarin makers en performers samen tot actuele muziektheaterproducties komen, zoals in coproductie met de Nederlandse Reisopera Being Arthur(Guinnevere) en Ik Vertrek (hoofdrol).
Bauwien van der Meer werkte met gerenommeerde pianisten en dirigenten als Ed Spanjaard, Richard Egarr, Etienne Siebens en Lucas Vis. Ze werkte met componisten als Richard Ayres, (hoofdrol The Cricket Recovers), Lucas Wiegerink, Louis Andriessen en regisseurs als Pierre Audi, Willy Decker en Floris Visser. Ze trad op bij festivals als Oerol, November Music, Holland Festival, Rotterdamse Operadagen, Dresdner Festival der Zeitgenossische Musik, Ruhrtriennale, Ultraschall Berlin en het Cankarjev Dom Festival of Contemporary performing Arts. Bij opera Trionfo zong ze de goed ontvangen opera Owen Wingrave van Britten (Mrs. Coyle).
In 2015 debuteerde ze bij de Nationale Opera (Mdma Cortese in Reimsreisje). December 2016 zong Bauwien van der Meer in een productie van regisseuse Jorinde Keesmaat en Nieuw Amsterdams Peil in Louis Andriessens opera Anaïs Nin/Odysseus Women (Syrene). Naast haar werkzaamheden op het operatoneel en in het oratoriumvak (met name met haar vocaal kwartet Quatre Bouches), vertolkt ze graag muziek uit het interbellum: In mei 2016 zong ze bij het programma Der Blaue Engel van het Vlaams Radiokoor liederen van Spoliansky en Holländer. Bauwien is vast lid van het Eisler Trio, dat recentelijk veelvuldig in de media was met de in december 2016 uitgekomen cd met eigen bewerkingen “In diesem Lande und in dieser Zeit”.

Yvonne Kok (mezzo-sopraan) behaalde haar diploma zang aan het Conservatorium van Amsterdam.
Daarnaast volgde Yvonne lessen en masterclasses bij onder andere Jard van Nes, Bernarda Fink, Nelly Miricioiu en Margreet Honig.
Momenteel wordt Yvonne gecoacht door Ira Siff.
Als soliste verleende Yvonne medewerking aan uitvoeringen van diverse oratoria en cantates. Hierbij werkte zij samen met orkesten als het Gelders Orkest en Sinfonia Rotterdam.
Ook in de opera is zij actief. Zij vertolkte de rol van Mrs. Herring (Albert Herring, Britten), Bastien (Bastien und Bastienne, Mozart) Ruggiero (Alcina, Händel), Olga (Onegin, Tchaikovsky). In april 2012 zong zij de rol van Marcellina in een bewerkte versie van Mozart’s Le Nozze di Figaro binnen het Resident Artists Programme (RAP) van de Nederlandse Reisopera.
Yvonne zingt op freelance basis in het koor van de Nationale Opera.
Yvonne werkt daarnaast regelmatig samen met diverse pianisten, en gaf recitals in onder andere de kleine zaal van het Concertgebouw, de grote zaal van het Muziekgebouw aan ’t IJ (voorprogramma serie Grote Zangers), Muziekgebouw Frits Philips, concertzaal de Harmonie in Leeuwarden en tijdens het Peter de Grote Festival.

Klarijn Verkaart (mezzo-sopraan) startte na haar studie Nederlandse Taal en Cultuur aan de Vrije Universiteit te Amsterdam haar opleiding klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij tijdens haar bachelor en master studeerde bij Sasja Hunnego, Phyllis Ferwerda en Peter Nilsson.
Zij nam deel aan de Opera basisklas van de Dutch National Opera Academy en zong mee in verschillende producties. Zij vertolkte o.a. de rol van ‘The mother’ in Mavravan Stravinsky, een productie van de DNOA met het Residentie Orkest o.l.v. Lucas Vis en Asko Schoenberg o.l.v. Etienne Siebens. Zij nam deel aan de Rotterdamse Operadagen en aan de productie Orfeo ed Euridicevan Gluck in en op de vijver van Paleis Soestdijk.
Klarijn volgde masterclasses bij Jard van Nes, Nelly Miricioiu, Roberta Alexander, Albert Bonnema, Malcolm Martineau en bij De Nationale Opera en ze werd gecoacht door Gemma Visser en Maurits Draijer.
Klarijn treedt regelmatig op als soliste en met verschillende ensembles en heeft  haar medewerking verleend aan diverse radio- en cd-opnames. Zij soleerde o.a. in cantates van Bach, missen van Schubert, Haydn en Mozart, de Petite Messe Solennellevan Rossini, het Gloriavan Vivaldi, de Eliasvan Mendelssohn, het Requiemvan Mozart, Heinichen en Bruckner, het Oratorio de Noëlvan Saint-Saëns, de Misa Buenos Airesvan Palmeri, The Light of Lifevan Elgar, The Armed Man: A Mass for Peacevan Jenkins in het World Forum Theater en The Jerusalem Passionvan Wylie in De Doelen.
Klarijn maakt deel uit van het freelance koor van De Nationale Opera en zingt regelmatig bij het Groot Omroepkoor.

Ellen Zijm (accordeon) begon haar studie bij Egbert Spelde, docent aan het ArtEZconservatorium te Enschede en studeerde daarna bij Stefan Hussong aan de Hochschule für Musik Würzburg, waar zij in november 2013 met een 10 afstudeerde. Als Minor studeerde zij koordirectie.
Ellen werkt in verschillende bezettingen regelmatig samen met koren, waarmee zij o.a. eigen arrangementen uitvoert van het Requiem van Fauré, het Stabat Mater van Pergolesi en het Requiem van Mozart. Ook remplaceert zij geregeld in orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, Insomnio en het Asko/Schönberg Ensemble.
In 2012 speelde zij in Sneeuwwit, van HollandOpera. Met haar duo ‘De Thuiskomst’, met Quirine van Hoek (viool), stond zij al op vele grote podia en bracht zij twee cd’s uit: ‘De Thuiskomst in the early Baroque’ en ‘TAPAS-De Thuiskomst in Spanje’.
De ongekende mogelijkheden van de combinatie saxofoon en accordeon worden door Marijke Schröer en Ellen in het duo Saxyon onderzocht. Eén van de speerpunten van dit duo is het samenwerken met componisten, wat al resulteerde in nieuwe aan dit duo opgedragen werken van o.a. Ad Wammes, Bernard van Beurden en Dolf de Kinkelder. In 2017 bracht het duo de cd ‘No Filter’ uit. Saxyon is heeft onder meer concerten gegeven op muziekfestivals in Gdasnk (Polen), Bergen (Noorwegen) en Amsterdam.
Met beide duo’s is Ellen regelmatig te horen op Radio 4 in Spiegelzaal, De Muziekfabriek, Opium op 4 en NTR Podium.
Als docent en dirigent is Ellen werkzaam bij Animato in Hengelo en aan de muziekschool Oost-Gelderland. Sinds 2018 is Ellen als dirigent verbonden aan het Projectaccordeonorkest Noord-Nederland.

Biografie Regiseusse

Janneke Franke (Utrecht, 1977), studeerde aan de Amsterdamse Theateracademie en is werkzaam als uitvoerend theatermaker, regisseur en muzikant.
Zij werkte voor verschillende gezelschappen, o.a voor De Bloeiende Maagden (cabaret), Theater Artemis (jeugdtheater), Harrie Kies Theaterproducties (revue, komedie), Convoi Exceptionnel (locatietheater), The Lunatics (locatietheater) en Intorno Opera (muziektheater).
Als theatermaker/regisseur heeft zij veel ervaring met community-art. Grootschalige projecten waarbij vele partijen betrokken zijn. Zij is het gewend om projecten vanuit het niets op te zetten en duurzame verbindingen te realiseren met het oog op een goede sociale cohesie. Zij werkt met mensen van allerlei pluimage: professionals, amateurs, vluchtelingen, beleidsmakers, verstandelijk-en lichamelijk beperkten, klassieke zangers, muzikanten, anderstaligen, studenten, ouderen, kinderen, psychisch- en sociaal zwakkeren, bobo’s, etc.
Zij deed veel locatieprojecten en stond met producties op zomerfestivals als Theaterfestival Boulevard, Oerol, Singapore Arts Festival en het Internationaal Gipsy Festival.

Muziek speelt in haar leven een grote rol.
Voordat zij naar de theaterschool ging, studeerde ze twee jaar aan de vooropleiding van het Amsterdams Conservatorium. Haar liefde voor wereldmuziek deelt zij als bandcoach van een wijkband en dirigent van een amateurkoor.
Ook treedt zij zelf regelmatig op in verschillende formaties.
Sinds 2016 heeft zij de Nederlandstalige Balkanband Scheepskameel in het leven geroepen, waarmee ze als zangeres/violiste door het hele land speelt.

Het liefste combineert Janneke haar passie voor theater en muziek binnen muziek-theaterproducties. Zij geniet van het talent van de zangers/muzikanten op de vloer en kan goed invoelen wat mensen nodig hebben om ook als acteur te kunnen excelleren. Ze weet mensen te enthousiasmeren en in haar repetitieprocessen valt veel te lachen.
Werken vanuit plezier is wat haar betreft de sleutel tot een goed eindproduct.

Biografie arrangeur

Wijnand van Klaveren studeerde piano bij Willem Brons (met onderscheiding voor originaliteit) en orgel bij Pieter van Dijk aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij won het Bilderberg Improvisatie Concours rondomLouis van Dijk. Hij vormde 12 jaar een duo met saxofonist Ties Mellema. Voor hem schreef hij een “Sonate à la manière de Francis Poulenc”, inmiddels uitgegeven en veel gespeeld. Hij arrangeerde voor Frommermann, Wishful Singing en een aantal kinderkoren. Voor Amsterdam Sinfoniettamaakte hij arrangementen voor de jaarlijkse “Breder dan Klassiek”-projecten met Karin Bloemen, Wende Snijders,Rufus Wainwright, Christina Branco, De Dijk en binnenkort Jonathan Jeremiah, maar ook de pianosonate van AlbanBerg en liederen van Richard Strauss met Thomas Hampson.Voor “Cafe des Chansons” arrangeerde hij Franse chansons met strijkkwartet en voor het “Jack Hylton revival orchestra”maakte hij een aantal reconstructies van jaren ’20 dansorkest arrangementen. Hij componeert verder graag kerkmuziek en muziek bij sprookjes.Zijn bijzondere belangstelling heeft Duitse lichte muziek uit de jaren ’20-’50.

%d bloggers liken dit: